Böjtöl még itt valaki?

no-eating-or-drinking_2.jpghamvazószerda a nagyböjt első napja, húsvétvasárnaptól visszaszámolt negyvenedik hétköznap, amely a nagypéntek mellett a másik szigorú böjti nap a katolikus hívek számára. Feltéve ha van még olyan, aki megtartja a böjtöt. A böjti szokásokról nem beszélnék sokat, a hivatkozott linken szépen összeszedték őket, a lényeg, hogy sokat enyhült a böjt az idők során. Magam hamvazószerdán és nagypénteken tartok szigorú böjtöt, amúgy ugyanúgy eszem, mint általában (pénteken is), azzal a megkötéssel, hogy a böjt negyven napja alatt egyáltalán nem fogyasztok alkoholt és édességet. 

 

Két szigorú böjti nap egy évben, ez igazán nem nagy áldozat senkinek, de érdekel ez még egyáltalán valakit?

Reggel a laktanyai étkezdében sült szalonna illata fogad. Van viszont tojásrántotta is, kefír is, így ezeket választom. 

Ebédnél viszont csak egyféle leves van: májgaluska. Nem az a kimondott böjti étel...

Az A-menü csülök jóasszony módra (gombás-zöldborsós), sült burgonya, paprikasaláta. A B-menü zöldbabfőzelék, sajtos sült virslivel. Erről ennyit.

Ott hagyom az ebédjegyemet a pénztáros hölgyeknél, ha valaki ebédelne adják neki ajándékba, de előtte felveszem a hideg vacsoracsomagomat, ami az alábbiakból áll: szalámi (made in CZ), margarin, kockasajt, csoki, zsemle. 

Marad a LIDL szemben a laktanyával, így végül borsos makrélát ebédelek olívás stanglival és magos mustárral. 

53478385_278836656376501_8037810855267532800_n.jpg

Azért  nem hagyott nyugodni a gondolat és megkérdeztem az étkezdében, hogy ha mondjuk muzulmán ember jönne a laktanyába, ő mit enne? Nos, neki főznének külön halal fogásokat. Tehát egy elviekben keresztény országban tekintettel vagyunk minden más vallás étkezési szokásaira, kivéve a keresztény szokásokat. Évi két nap erejéig sem.

UPDATE: Szentendrén a tábori lelkész előre jelzi a logisztikának a böjti napokat, akik ekkora húsmentes fogásokat is terveznek a menü összeállításakor. Van tehát jó példa is!