A thai nagyi főztje

19989485_1903077589939781_5439529710405072004_n.jpgBudapest kvázi bevárosában a Vas utcában található az egyik kedvenc „nem felkapott” nemzetiségi éttermem ahol olcsón lehet finom és autentikus thai ételeket enni. Nem kényelmes, nem kifejezetten barátságos, főleg nem nagy, de az ételek kiválóak. Igazi indokínai nagyi konyhája.

Életem során először New Yorkban szembesültem azzal, hogy ahhoz, hogy valaki működőképes éttermet üzemeltessen, ahhoz nem feltétlenül kell beszélnie az adott ország nyelvén. Naiv ifjúként ugyanis azt hittem, hogy az USA-ban mindenki beszél angolul a saját anyanyelvén kívül is. Manhattan utcáit járva viszont azt tapasztaltam, hogy hiába beszél az ötfős társaságunk összesen tizenhárom nyelven (természetesen az angol volt a közös nyelv), a harmadik étteremből távoztunk dolgavégezetlenül azért, mert egyszerűen nem tudtunk rendelni. A megoldás itt egy török étterem lett, ahol az Jugoszláviában, a mai Koszovó területén született, Észak-Macedóniában élő albán nemzetiségű lány adta le a rendelést, aki a török férje révén beszéli a nyelvet. 

Budapesten az első ilyen élményem a KAO HOM étteremben ért. Túlságosan megszoktuk, hogy a szorgalmas kínaiak és a barátságos törökök (kurdok, szírek, egyéb közel-keleti népek fiai) ha törve is, de magyarul kínálják a szecsuáni csirkét vagy a kebabot gyroszt, hogy a szomszéd Marika néni a nyolcadikról szintén megértse ha kici cípős a vacsora…. Ez ma már nincs így, mesélek majd még pár ilyen helyről.

 Az étterem:

A Blaha Lujza térhez közel, a Rákóczi útról bekanyarodva a Vas utcában szinte a sarkon áll a hely. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető, kocsival a parkolás miatt kevésbé. Ha belépünk el sem hisszük milyen kicsi. Az ajtóban egy pultba ütközünk, itt lehet rendelni fénymásolt étlapokról szórólapokról  amin a korábbi vendégek keze nyomán néhány valós ételminta is fellelhető. A pult mellett vezet a lépcső a galériába, ami maga az étterem. Ez két asztal, az egyik a korlátnak tolva, egy mosdó és egy pult-szerűség a mosdó előterében. Egyszerre két fő kényelmesen, kétszer két fő gond nélkül elfér, minden további megoldás necces. Egyszer egy hatfős holland nyugdíjascsoport próbált meg a könyöklőnél vacsorázni, nem sikerült nekik.  Háromfősnél nagyobb társaságnak nem ajánlom a helyben fogyasztást.

A dekoráció a következő: Thaiföld zászlaja, X. Rama (มหาวชิราลงกรณ บดินทรเทพยวรางกูร) thai király portréja, valamint egy oklevél, mely szerint a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, Vinkó József a helyet 2017-ben Budapest 10 legjobb nemzetközi streetfood éttermei közé választotta, 2018-ban pedig a legjobb 10-levesező közé került be. Tehát évek óta szerepel a Top 10 Gasztrokalauzban. Idén is. Na innentől érdekes a dolog, ugye?

thaidds.jpg

A kiszolgálás: 

Rendelés a pultnál, ahol alkalmanként 1-3 thai néni, azaz a teljes személyzet kb 1,5 négyzetméteren helyezkedik el. A héten már az egyikük ki tudott préselni magából magyarul egy igen, nem, szia szókincset, korábban sehol semmi. Angolul megy a rendelés, feltéve ha az alábbi szavakat használod: csiken, csrimp, bif, minden egyéb pusztába kiáltott szó. Igaz tai nyelveken nem próbálkoztam, de mondjuk még véletlenül sem sértenék meg egy lao anyanyelvűt azzal, khün vagy tai lü nyelven szólok hozzá, meg hát csak a nyóckerben vagyunk, én sem várom el senkitől hogy ízesen beszélje a belső-somogyit Pattayán…

A nénik amúgy nem kifejezetten barátságosak, de nem is bunkók, ha borravalót kapnak még néha mosolyognak is. Felhozzák az ételt és elviszik a használt edényt. Fontos: kártyával kár próbálkozni: onyli kes. Blokkal nem vesződnek...

Az ételek:

Én főleg a leveseiket kedvelem, de gyakorlatilag minden jó, ha van. Én egy levessel jóllakom itt.  Főételeknél még soha nem kaptam azt, amit elsőre rendeltem, szóval nem baj, ha van B-terv. A választék nem nagy, de ami van az friss és finom. Az asztalon halszósz és szójaszósz van kihelyezve, mint ételízesítő.

thai.jpg

Az árak:

A legolcsóbb budapesti thai étterem ahol eddig ettem, az árak az étlapon megtekinthetők.

A személyes ajánlatom:

Csirkehúsos sukee: húsleves alapú üvegtészta leves, chili szósszal, zellerrel, tojással és szezámmaggal.

Összegzés:

Egyedül vagy párban, kis baráti társaságban kétköznap esténként jó választás. Csúcsidőben, nagy társasággal, készpénz nélkül eszedbe se jusson! A levesek fantasztikusak, és olyanok, ahogy azt az Andamán-tenger partján is eszik.

Jártál itt te is vagy tudsz jobb thai éttermet?

Kommentben írd meg a tapasztalatodat vagy az ajánlásodat!

เจอกันใหม่